Moldova și Ciolacu: câteva observațiuni filosofico-electorale

miercuri, 01 mai 2024, 03:00
1 MIN
 Moldova și Ciolacu: câteva observațiuni filosofico-electorale

„Buzăul nu e în Moldova, și vă rog frumos să nu mă jigniți!”. Știți voi declarația aia a lui jupân Ciolacu făcută la Timișoara zilele trecute, care a enervat milioane de oameni.

Dincolo de valul de nervi, auzim că unii strategi ai partidoiului chiar ar fi îngrijorați și din alte motive. Ceea ce, dacă ne uităm olecuță pe niscai cifre, credem că oamenii ăia care se ocupă cu strategia electorală chiar au motive să fie îngrijorați. Mai ales că, din ce se simte la prima mână, declarația aia grobiană chiar a deranjat oameni ce erau cumva de partea partidoiului, și care acuma îl înjură pe Ciolacu de mama focului, declarația asta nesimțită având în ea ceva nașpa tare, greu de explicat pe scurt.

De-un par egzamplu, că tot vorbim de cifre, în Moldova sunt peste 3 milioane de alegători. În procente, asta înseamnă aproape 20 la sută din masa totală a românilor cu drept de vot. Ei bine, fie dacă și numai un sfert din acești 20%, adică 5 procente, sunt cei ce basculează votul din cauza enervării, Ciolacu, ce se visează președinte la toamnă, chiar are o mare problemă.

Ca de altfel problemă mare chiar și cu 3 la sută. Asta cu atât mai mult cu cât declarația sigur va fi rostogolită din greu atunci, ca și acuma de altfel, de adversari, fie ei auriști sau useriști. Doi la mână: se aude că gaz pe foc va mai fi până atunci, cu o plângere la Consiliul Discriminării (CNCD). Trei la mână: moldoveni nu sunt numai cei din Moldova, ci și alții, peste un milion, împrăștiați prin țară și mai ales peste granițe. Domn Marcele, zău așa: viitorul nu sună deloc bine…

Cum te poate băga berea sub masa electorală?

Nu te poate afunda electoral o declarație neinspirată, că e prea puțin? Să nu credeți niciodată asta. În 2016, când Boc l-a bătut pe Rus la Cluj, studiile sociologice arată că scorul a fost răsturnat în favoarea lui Boc efectiv cu 2 zile înainte de alegeri, la o confruntare TV a celor doi. Boc venea acolo după criza tăierii de lefuri, după Băse, Udrea, alea-alea, nasol tare, în timp ce Rus era pe cai mari, cu USL și tot tacâmul.

Toate sondajele îl dădeau câștigător detașat pe Rus. La confruntare, însă, a venit la un moment dat vorba de U Cluj și futbol, urma un meci, în fine. Boc propune un pariu lui Rus, pe ceva rezultat la meciul proxim. Rus cade de acord, Boc propune miza: o navetă de bere. Rus: «Hai, musiu: bere? Punem pe două sticle de uischi din ăla fin. Berea e băutură de țărani».

Ei bine, declarația aia cică a enervat lumea băutoare de bere (multă tare, evident) așa de crunt încât efectiv votul s-a basculat a doua zi. Cu ajutor al echipelor de campanie adverse, evident. Așa că, de aia zicem: nașpa cu Ciolacu și moldovenii!

Ieșeni, votăm și la anu’?

Dacă unii ca Ciolacu, iată, tremură din pricina unor chestii minore, alții au motive să dârdâie din cauze mult mai serioase. Cum auzim că se întâmplă cu nea Mihăiță, după ultima variantă a dosarului „Veranda”, unde treburile par mult mai serioase la adresa lui.

Interesant poate jocul magistraților ieșeni, de a da drumul la rechizitoriu pe surse, ca să știe alegătorul ce și cum. dar și de a anunța judecarea pentru după alegeri. Parcă vedem că ne mai cheamă odată la alegeri, pe la anul…

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

Comentarii